Nils H Rottneros_0116W.jpg

En skräddarsydd tur i sagolika Värmland 

Värmland … Ojoj, det höll på att bli vår allra längsta guidade resa det.

Så mycket vi vill visa, så många pärlor vi vill dela med oss av!

Men nu tror vi att vi har fått ihop en lagom blandning av dolda skatter och lite mer kända.

Lars_Manoel_Lerin_04.jpg

Vi börjar i Karlstad och utnyttjar stans vackra

vattenläge genom att åka båtbussen till två

museer: Lars Lerins Sandgrund och Brigadmuseet.

Därefter förflyttar vi oss österut, till den lite

mindre kända storheten Storfors norr om

Kristinehamn. Här tar vi in hos Lotta Lloyd på Lungsunds camping och kan lita på att hon förser oss med en smaklig välkomstmiddag.

Känner vi Lotta rätt så hittar hon på något skoj åt oss på kvällen också …

Dag två tar vi sikte på Bjurbäckens slussar, ett uppskattat husbilsmål för alla som en gång har hittat hit och avnjutit den vackra promenadvägen utmed Bjurbäcken, gärna avrundad med en gofika i slusshuset.

Båtbuss_9174W.jpg
Bjurbäcken_4800W.jpg

Sedan kan vi masa oss i sakta mak mot Filipstad och beundra Asphyttan från husbilsfönstret. I Filipstad går det att hinna med en tur till Barillas/Wasabröds fabriksbutik och handla upp ett halvårsbehov av krispigt knäckebröd direkt från ugnarna för en billig peng. Och kanske ta en promenad runt Kyrkviken eller säga hej till Nils Ferlin på hans parkbänk mitt i stan.

Museum_7130_W.jpg
Ferlin_0007W.jpg

Natten tillbringar vi i Långban, där vi fricampar utanför museet och ligger i slagläge inför nästa dags guidade vandring i hela gruvområdet.

Nu befinner vi oss i ett av världens mest mineralrika områden, framförallt när det gäller mångfalden av mineraler. Detta får vi höra mer om vid visningen, men inte nog med det – här kan du också grabba tag i en hacka och gå ut och göra dina egna mineralfynd i den spännande berggrunden!

Och när vi sedan hem från gruvan gå, så förflyttar vi oss till Lesjöfors och dess roliga Årens museum som får oss att gå i barndom direkt, tro oss!

Långban_7073W.jpg

Efter alla dessa intryck blir det perfekt att lägga sig till ro vid stranden av Djuprämmen och idka lägerliv runt en brasa med grillad korv och kanske lite musik om vi har tur.

Nästa dag är det dags att tvärsa över till de mer centrala delarna av Värmland, nämligen Klarälvdalen och Fryksdalen. Kvällens mål är campingen Frykens Pärla i Lysvik på östra sidan om Fryken.

Rämmen_7187_WLS.jpg

Därifrån har vi sedan en kort sträcka ner till Selma Lagerlöfs Mårbacka, som man inte gärna kan missa när man är i Värmland. Guidningarna här brukar vara rena showen och fikat utmärkt.

Sen får vi ju inte missa västra Värmland. Via Sunne åker vi till Arvika och dess ställplats i hamnen. Nu är vi väl placerade för att nästa dag ta oss till Rackstamuseet, något av stans fordonsmuseer och vidare till Klässbol, landets förnämsta linneväveri där du kan fynda kvalitetsprodukter fyrtio procent billigare än ute i vanliga handeln.

Vi pratar inte bara linne till Nobelfester och Sveriges ambassader här, utan vi i Nomadliv har till exempel fastnat för ett fantastiskt husbilsvänligt badlakan i linne som tar minimalt med plats och torkar lika bra som frotté.

Klässbol_0037W.jpg
DSC_0007LÅG.jpg

Ett värmländskt besöksmål som på kort tid har seglat upp som utmanare till de mer välkända är Borgvik med sitt konstcentrum Sliperiet och den gamla fina bruksmiljön runt Kvarnen.

Här finns också en trevlig liten camping precis vid Vänerns strand, där vi checkar in för att promenera till den sista kvällens avskedsmiddag i restaurang Kvarnen.

Detta längtar vi redan efter!

Gör du också? Skriv några rader till oss här, så får du veta ännu mer!

Borgvik_0356_W.jpg

Sagolika Värmland 22-28 augusti 2019

 

Pris 5.900 kronor

för två personer i en husbil

 

I priset ingår:

Samtliga övernattningar

Samtliga entréavgifter (8 st) inklusive båtbussbiljett

En välkomstmiddag i Lungsund

Korv mm inklusive dryck vid Djuprämmen

Avskedsmiddag i Kvarnen Borgvik

Underhållning (mer info kommer)

Guidning och hjälp med GPS-positioner

Tolkning från värmländskan vid behov

Lattjolajbansaker vi hittar på under resan

Tycker du också att detta låter bra?
Då kan du höra av dig till oss här
, så berättar vi ännu mer!