top of page
  • Skribentens bildMargareta Jonilson

Balaruc-les-Bains – vårt kära sydfranska "sommarställe"

När dieseln är dyr och klimatsamvetet gnager i en är det fint att ha några utflyktsmål precis runt kröken.

Balaruc-les-Bains är numera vårt allra närmaste favoritställe att åka till när vi bara vill fly från dammråttor och tvätthögar som glor uppfordrande på oss.


Ställplatsen i Balaruc-les-Bains är en omgjord kommunal camping med härliga tomter.

De flesta husbilsåkare har nog ett ställe att åka till som ligger nära det bofasta hemmet och fungerar som ett slags ”sommarstuga”.

Förr hade vi Borgvik i Grums, fyrtio minuter från Karlstad, som vi åkte till när vi hade kort om tid men ändå ville komma hemifrån och ligga vid en vänerstrand och ha det gott.

Numera heter vårt ”sommarställe” Balaruc-les-Bains och ligger bara en knapp mil hemifrån. Hit kan vi cykla bara för att ta en glass, men oftare tar vi med oss husbilen och ställer oss på Aire des Bains, en camping omgjord till ställplats.


Redan själva ställplatsen är en av de trivsammaste vi vet. De generöst tilltagna tomterna är avdelade med häckar och det finns en bra blandning av sol och skugga, vilket gör att ställplatsen fungerar året om.


Flyttar oss mellan sol och skugga

Det är inte helt ovanligt att vi bara blir sittande utanför vår lillplåtis ”Grållan” och njuter av en bok, flyttar oss mellan sol och skugga, tar ett tag med någon liten reparation, och så småningom drar igång uteköket och fixar middagen – utan att ha lämnat ställplatsen på hela dagen annat än för att gå ett par hundra meter bort och köpa färskt bröd till kvällen.

Men för det mesta drar vi oss ner mot stranden som ligger tio minuters promenad bort. På vägen passerar vi flera välbesökta caféer och bland annat ett bra crêperie. När vi kommer till Avenue de Port svänger vi in på den och kommer då ut till havet i det hörn där ortens tillfartsgata övergår i en bilfri strandpromenad.


Kurbadet i bakgrunden ska byggas ut för över tjugo miljoner kronor. Bad i etangen är gratis.

Eller havet och havet; vi är nu vid Étang de Thau, en stor saltvattensinsjö som ligger precis innanför havet och sträcker sig från Balaruc i öster till Marseillan i väster. Den grunda sjön är centrum för traktens berömda odlingar av ostron från Bouzigues och det odlas även musslor i stor skala.


Segling och bad

Men etangen räcker också till för att både bada och segla i, och i Balaruc hyrs det ut allsköns roliga farkoster att kajka runt med. Härifrån utgår också båtar som går till de andra orterna runt sjön: Mèze, Bouzigues, Marseillan och Sète.

 

Tillägget ”les-bains” betyder i allmänhet att en by eller stad i Frankrike är en kurort, och Balaruc är en utpräglad sådan; Bobo och jag brukar skämta om att vi med vår snittålder på drygt sjuttio drar ner det totala ålderssnittet med flera år, så det är inget partyparadis vi talar om. Och det passar oss utmärkt. Vi slipper diskodunk på stranden och barerna, vi slipper bli nerkörda av elsparkcyklar, och alla mor- och farföräldrar som sitter på barer och caféer tycks ha en lugnande inverkan på de barn som ändå förekommer.


Favoritkrogen Les Voiles ligger bra till och är otroligt prisvärd.

Möjligen beror det mänskliga prisläget på orten också på att man främst lockar pensionärer. Vår favoritkrog Les Voiles har en trerättersmeny som säsongen 2023 kostade 19,50 euro(!)


Trerätters för under 20 euro!

Då talar vi om till exempel en rejäl caesarsallad med kyckling till förrätt, en skiva grillad tonfisk med krämig risotto till varmrätt och en ljuvlig tiramisu till efterrätt. En flaska vitt från trakten gick på 16 euro. Musslor med frites och ostron finns förstås överallt och kan knappast vara färskare än här, på simavstånd från odlingarna.Grillad bläckfisk med "persillade" en röra på persilja och vitlök smakar bra!

När vi smaskar sötsaker på Glacier le Bon Coin längre bort på stranden brukar vi välja en våffla Breton med kolaglass, kolasås och en massa grädde och den stannar på 6,50 euro. Att jämföra med en tvåkulors glasstrut i Sète för samma pris …

Det salta vattnet i insjön är ljummet om somrarna och det finns duschar att skölja av sig i. Enda olägenheten är att det är löjligt långgrunt, men det är ju stärkande för benen att gå långt i vatten.


Spabad ett dragplåster

Ett av de stora dragplåstren i Balaruc-les-Bains är annars deras spabad med ett rikligt utbud av inpackning, massage och olika träningsformer. Är det en kurort så är det, och många av lägenheterna i byn är avsedda för ”kurister”.

Det finns även en särskild taxa på ställplatsen Aire des Bains för kurister, då stannar man i 21 dagar och får en hyfsad rabatt.

Nu är inte vi de enda som har hittat den här ställplatsen, så det gäller att komma vid tiotiden på förmiddagen då åtminstone några av gästerna drar vidare. Det har också visat sig att juli och augusti är lägre belagda än övriga månader på året, vilket beror på att de långliggande kuristerna tycker 35-40 grader är i svettigaste laget.

Det tycker vi också, men resten av året hänger vi gärna på låset till vårt ”fritidsställe”. 
195 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page