top of page
  • Skribentens bildMargareta Jonilson

Husbilsskam, någon?

Jae, gott folk, vad ska vi säga om det här med att flänga runt med en tung dieselbil. Är det lika illa som att flyga, tro?

Nej, det är det inte. Det är inte lika illa som att åka båt heller, för den delen. Husbil fram och tillbaka till Malaga alstrar lika mycket koldioxidutsläpp som en flygstol tur och retur Thailand. Och då är vi ju nästan alltid minst två i husbilen så det blir bara hälften.

Båttrafik ska vi inte tala på. De flesta fartyg går på svavelhaltig bunkerolja och skitar ner värre än det mesta, men jag reserverar mig för att vissa bolag kör på mer raffinerade grejer på vissa passagerarlinjer.

Jaja, det är i alla fall bättre än flyget ...


Men allt detta är ju bara undanflykter. Ingenting blir ju egentligen bättre för att något annat är värre, så att säga. Det är ett rätt fult sätt att argumentera.

Vad vi kan göra, om vi bekänner oss till den skola som tycker att vi ska hålla igen på CO2-utsläppen, är väl att åtminstone balansera upp våra egna beteendemönster någorlunda. Vi måste kanske inte åka husbil OCH flyga till Thailand.


Vi kan högst sannolikt dra ner på vår konsumtion på olika sätt. Och hålla nere värmen i bostaden därhemma när vi ändå är ute och åker med husbilen.

Det finns faktiskt en hel del att göra för den som vill övertyga sig själv om att det är helt okej att dra runt i Europa med en hyfsad törstig bil.

Fråga mig. :-)

220 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page