top of page
_Frankrike_0105_LS

Läckerheterna i Tain l'Hermitage

Tain, kväll, strandprom.jpg

Världsklass!!

Vin och choklad i världsklass, en vackert belägen camping och möjlighet till fina turer med båt och cykel – ibland finns det flera bra anledningar att stanna någon dag eller två extra på ett stopp utmed vägen.

Den här gången på vägen utmed floden Rhône.

Chokladbönor_1_W.jpg

Att närma sig Tain l’Hermitage mitt i sommaren visar sig bli en överraskande ljuvlig doftupplevelse. Och en visuell skönhetschock.

Jag sitter vid ratten och lyssnar på det första av många Sommarprogram som jag har sparat till resan mellan våra båda ”hemma”, det i Värmland och det i Sydfrankrike, och är trygg med att ha bokat en plats på campingen i Tain l’Hermitage vid Rhônes strand.

Känner plötsligt en stark parfymdoft. Skit också, nu har nån flytande tvål ramlat ner från hyllan inne på toa! Ska jag stanna och förhindra eventuell förödelse därinne eller ska jag räkna med att det blir enkelt att tvätta bort lite tvålspill?

Jag tvekar, och under tiden som jag gör det sprakar det till i min högra ögonvrå och efter några sekunder uppfattar jag varifrån doften kommer. Knallila lavendelfält i full blom breder ut sig intill vägen i kilometer efter kilometer. Jag tappar snart fokus på Benjamin Ingrossos sommarprogram och suger i mig av både doften och färgen och börjar nästan skratta högt för mig själv av ren glädje över att vara on the road, och att just denna gång vara det för mig själv, för ingenting är så skärpande för alla sinnen som att vara ensam med dem.

Valrhona skylt.jpg
Chokladkakor_W.jpg

Näsan vägleder mig även nästa morgon när jag vaknar på campingen och som första impuls känner ett akut sug efter farmors hemkokta chokladkola som jag inte har smakat på trettio år. Men den här gången vet jag vad det handlar om; vinden ligger på från väst och då förs de förföriska dofterna från chokladfabriken Valrhona in över den kommunala campingplatsen.

Säg Valrhona till en verklig chokladaficionado och du får ett gnyende till svar. Här talar vi om en värstingvariant av choklad som hanteras på samma sätt som de berömda prestigevinerna från trakten vi är i; kakaobönsorter och deras växtplatser hålls isär och förädlas varsamt på olika sätt så att varje chokladsort behåller sin tydliga karaktär. Här finns alltifrån mörkmörk choklad med hundra procent kakao till krämig ljus mjölkchoklad. Och handgjorda praliner.

Guiderna på Valrhonas museum talar perfekt engelska och lär oss massor om hur choklad kommer till och hur praliner görs för hand. Att vi besökare dessutom får en påse med smakprover och en rabattcheck på 15 procent med oss ut till butiken gör inte totalupplevelsen sämre.

Tain, Grållan på camping.jpg

Vi väljer ofta att följa Rhône på vår väg genom Frankrike. Det är en blandad upplevelse. Ibland tittar floden fram majestätiskt och vi hittar en trevlig plats att övernatta på med utsikt över transportpråmar och glittrande passagerarbåtar som är ute på middagskryssning.

Andra gånger noterar vi att floden betjänar en hel del av Frankrikes mer än sextio kärnkraftverk. Inte lika charmiga att se på. En blåskorridor är floden också, med utlopp där vi har bosatt oss.

Men framförallt är Rhônedalen känd för sina viner. Det är från Côte du Rhône som kända prestigeviner som Chateauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras kommer. Den största regionen med kvalitetsbeteckningen AOC är dock Crôze Hermitage, som har sitt centrum i Tain l’Hermitage.

Det betyder inte att allt vin härifrån är supermärkvärdigt och svindyrt, tvärtom kan man på ortens välrenommerade vinkooperativ Cave de Tain få riktigt bra vardagsvin – på snygg box! – för 16 euro, men också en låda med appellationsvin för 36 euro. Samt förstås en mängd viner på flaska från olika gårdar och med olika karaktär.

Cave_1_W.jpg
Tain, vin o mat_edited.jpg

Både vin och skratt flödade när deltagarna i vår guidade tur till södra Frankrike våren 2021 gjorde ett uppskattat stopp i Tain. Åt gott gjorde vi också, med Rhône framför oss.

Utöver den välbelägna campingen, chokladfabriken och de läckra vinerna erbjuder Tain även trevliga båtturer på Rhône, bland annat en solnedgångstur på ett par timmar med lite vin och tilltugg vilket vi tycker är precis lagom avkoppling under ett stopp på en längre husbilsresa.

Båtturerna avgår från Tains tvillingstad, det lite brötigare Tournon på andra sidan bron, som också är väl värd ett besök. Lite slitnare hus och barer och ofta är det ett tivoli på gång på det skuggiga torget.

På senare tid har Tain och Tournon gemensamt börjat profilera sig hårt på att erbjuda cykelslingor genom vinfälten. Bland annat kan man åka båt en bit och riva av några mil på cykel innan man går ombord igen. Men där går min gräns. Det räcker gott att sitta under kapellet och titta på de vackra – och svindlande branta – sluttningarna med grönskande vinstockar för att jag ska vara nöjd. Ja, gärna med ett svalt glas rosé från caven i handen förstås.

På båten_1_W.jpg
bottom of page