top of page
Essaouira 2_W.jpg

Upplev den sköna värmen i Marocko
– tillsammans med andra nomader  

Sägenomspunna Marrakech, soldränkta Agadir, prunkande oasen Fint, de bländande Atlasbergen och studion där Game of Thrones och massor av storfilmer har spelats in – allt detta och mycket därtill kommer vi att uppleva tillsammans under Nomadlivs vinterresa till Marocko.

Oualidia, båtar, liggande_W.jpg

Hör du till de husbilsåkare som har stått vid Gibraltarsundet och längtat över till andra sidan, men inte riktigt vågat språnget? Vi vet hur det är, så vi har krattat manegen för våra husbilsåkande vänner. Och vi kan intyga att det finns mycket värme i Marocko, både i luften och bland människorna!

Vi sammanstrålar i södra Spanien och tar färjan från Algeciras till den moderna hamnen Tanger Med. Efter en snabb övernattning i Asilah landar vi i Mohammedia, en pendlarort till de båda huvudstäderna Rabat och Casablanca.

Därifrån åker vi taxi in till Casablanca för att se på en av världens största moskéer, Mosquée Hassan-II, och virra bort oss i medinan innan vi sjunker ner för en drink på Rick’s Café, ni vet ”Play it again …”

Casablanca, Dar Dada_W.jpg

Sedan blir det lyxmiddag på restaurang Dar Dada som bjuder på lika mycket godis för ögonen som för gommen. Så vackert!

Turen fortsätter utmed kusten, vi kollar in ostronodlingar i Oualidia, vi besöker ett arganolje-kooperativ och gör några dagars stopp i Sidi Kaouki Beach strax utanför alla målarkursers favoritdestination Essaouira. Färgstarkt ställe!

Minst lika färgstark är nästa stad, nämligen Marrakech. Bara vägen dit över Atlasbergen är en fröjd för ögat. Och detta ändå på en bekväm motorväg.

Här bor vi på flotta Camping le Relais de Marrakech och åker taxi in till medinan med det berömda torget Jamaa el Fna. Gycklare, ormtjusare, skoputsare, en smakpalett av god marockansk plockmat och en massa annat skoj möter vi här. Och vi låter en lokal guide ta oss igenom labyrinten av salustånd.

Marrakech Ormar_2W.jpg
Marrakech frukt.jpg

Efter denna uppstapling av starka intryck är vi värda lite vila, så nästa gång stannar vi till i sol- och badorten Agadir. Eller egentligen en liten ort strax norr om själva staden.

Camping Terre d’Ocean är en av våra personliga storfavoriter. Lugnt och skönt med en svindlande utsikt över Atlanten. Till Agadir tar vi oss med minibuss eller taxi.

Utvilade gör vi sedan en snabbis till den befästa staden Taroudant innan vi fortsätter österut till en annan storfavorit: Ouarzazate.

Strand häst Agadir.jpg
Terre d'Ocean_W.jpg

Nu är vi vid kanten av Sahara, i ett kargt men vackert landskap med varma dagar och kalla ökennätter.

Vi bor hos Pascal och Tatiana som driver den trivsamma familjecampingen Auberge Escale och tar turer därifrån. En går till Atlas Studios där vi guidas runt i scenerierna till Game of Thrones, Asterix, Gladiator, Homeland och massor av andra filmer.

En annan tur går till oasen Fint där vi får lära oss om vardagslivet i en självförsörjande berberby som blomstrar i öknen.

Fint fricamping_2W.jpg

Självfallet gör vi också en runda inne i Ouarzazate, en stad som byggdes av fransmännen under kolonitiden som ett slags sköld mot nomadklanerna i Sahara. I dag är det en vacker stad med imponerande byggnader och ett behagligt tempo.

Och här slutar vår gemensamma resa. Vi hoppas att vi vid det här laget har givit våra medresenärer en liten glimt av Marocko som ger mersmak. Nu när alla känner sig hemmastadda i landet är det bara att fortsätta utforska det på egen hand eller tillsammans med nya vänner; färjebiljetten är giltig i ytterligare två månader.

Ouarzazate. Souk_W.jpg
Camping Escale tajine_W.jpg

Och resan fortsätter för den som vill ...

Själva kommer vi att fortsätta söderut för att ta några nätter under klar himmel i Sahara, i ökenbyn M’Hamid. Den som vill är välkommen att följa med, men på eget ansvar och till egna kostnader. Det kan bli en bumpig färd sista kilometern då vi kör off road ut till en underbart fin plats och lägger oss ”bivouac” med fungerande men primitiva förhållanden.

Det finns även en mer lättillgänglig camping i närheten, så alla som är sugna på riktig öken kan följa med.

Men detta kan vi prata vidare om när vi närmar oss:-)

Mahmid, bivouac_W.jpg
Mahmid, sanddyn_W.jpg

Marocko 14 januari – 6 februari 2024

Pris 2 590€/ekipage

Ingår: 

Färjebiljett Algeciras – Tanger Med (gäller i tre månader)

23 nätter på camping/ställplats

Fem måltider på restaurang

Tre långbordsmiddagar på camping

Findrink på Rick’s café i Casablanca

Lite dricka och snacks under markisen då och då

Alla inträden

 

Extern guidning i: 

Marrakech 

Kasbah i Ouarzazate 

Oasen Fint

 

Taxi/minibuss-resor till: 

Casablanca 

Agadir city 

Marrakech 

Ouarzazate city 

Oasen Fint

 

Guidning och hjälp med vägval, kartor till varje deletapp.

Tolkning till franska vid behov. 

Total reslängd i Marocko 250 mil, 24 dygn.

Tycker du också att detta låter bra?

Då kan du höra av dig till oss här, så berättar vi ännu mer!

bottom of page