top of page

Guldläge i gyllene Prag

Prag_0422_W.jpg

Utöver allting annat som Prag har, erbjuder stan dessutom ett av Europas bästa husbilslägen.

På en ö mitt i floden Moldau. Färjan in till Karlsbron tar en kvart.

DSC_0149_W.jpg

Camping mitt i Moldau

- Det är ju helt otroligt att den här ön har fått vara ifred, konstaterar Bobo när hon har slängt upp fötterna på fotpallen och fått av kapsylen på sin första inhemska Staropramen. De stora hotellkedjorna måste ha erbjudit vilka summor som helst för att få bygga här.

Vi sitter i prunkande grönska och följer den stenhårda träning som Tjeckiens landslag i rodd trimmar sig med precis nedanför vår camping. Någon vecka senare stundar ett stort mästerskap på hemmaplan, så det gäller för dem att ligga i.

Avflagnade läktarbänkar och ett gistet kontrolltorn vittnar om mer blomstrande tider för idrottslivet på ön Cisarska Louka. Men fortfarande drar området många familjer som vill uppleva grönska på helgen och äta en enkel måltid vid långbord utomhus. Och förstås sänka en och annan underbar tjeckisk öl, som på detta avstånd från centrum är praktiskt taget gratis.

Trångt i Gamla stan

Så redan i vår absoluta närmiljö har vi det gott. Men givetvis ska vi in till ”det riktiga” Prag. Och vi börjar där färjan lägger till och hamnar ganska snart i det berömda Gamla Stans Torg. Det skulle vi inte ha gjort.

Inkastare, fula souvenirer, grälla uteserveringar och påstridiga försäljare får oss snart att fatta motvilja mot hela stråket. När vi försöker vila från alltihop genom att slå oss ner på en servering mittemot Rådhusets astronomiska klocka ångrar vi oss raskt när vi ser priserna i menyn. Detta är inte det billiga, tillgängliga Prag vi har hört talas om.

DSC_0268_W.jpg

Nästa dag gör vi ett nytt försök och börjar då lite längre ut från händelsernas centrum, i parken Letenské Sady som startar i norr och följer Moldau i dess båge mot sydväst.

Att stå vid kanten av parken och titta ner över fem broar som spänner sina olika bågar över floden, och att följa allt detta båtliv som snurrar därnere och alla små människor som går över Karlsbron och alla bussar och spårvagnar som ilar fram och tillbaka på gatorna, allt detta är en upplevelse av rang.

Prags slott från "fel" håll

Via parken närmar vi oss Prags slott bakifrån. Sakta växer den pampiga miljön fram inför våra ögon. Här kan man förlora sig i dagar och veckor, men vi nöjer oss den här gången med den vackra Domen. Otroligt stilfullt renoverad och med fönstermålningar som kan få Notre Dame i Paris att blekna av avund.

DSC_0325_W.jpg
DSC_0364_W.jpg
DSC_0371_W.jpg

Ibland tillåter vi oss att vara lite dåligt förberedda. Det är vid ett sånt tillfälle vi har en av våra största skönhetsupplevelser i Prag. Vi vandrar i de judiska kvarteren i kvällens släpljus och är i förstone inriktade på att fånga bra bilder. Efter ett tag sjunker vi ner på uteserveringen på restaurang Kolkovna för att utnyttja dagens allra sista solstrålar för eget bruk.

Judiska kvarter med Paris-känsla

De judiska kvarteren, som ligger i norra delen av Gamla Stan, är luftiga och känns lite parisiska. När värmen försvinner bakom hustaken går vi inomhus och upptäcker att krogen är jättemysig och att halva stan redan sitter där.

Flera timmar (och en halv anka respektive tre feta skivor stekt ost) senare går vi i sakta mak planlöst söderut. Och plötsligt står vi framför det nattupplysta Stadshuset. Tappar andan. När detta jugendpalats, som räknas som ett av Europas vackraste, byggdes i början av 1900-talet hjälpte hela den tjeckiska konstnärseliten till. Det märks.

DSC_0122_W.jpg

I slutet av vår vistelse i Prag inser vi att den trivsammare delen av turiststråken är den som ligger vid västra fästet av Karlsbron, i Lillstaden. Vi kommer dit en söndag när pragborna själva är lediga och ute och går. Det är gatukonsert, ballonger till barna, öl till de vuxna och en väldigt avspänd och skön stämning. Lite längre ner efter stranden ligger Kampamuseet och dess park som lockar till sig familjer som picknickar.

Insvepta i humledoft

På vår camping på Cisarska Louka har vi Staropramens bryggeri på en halvkilometers avstånd från oss fågelvägen och när vinden ligger på kan vi skönja doften av öltillverkning ända dit. På plats vid bryggeriet blir lukten direkt påträngande, men rundvandringen med avslutande provsmakning är väl värd en luktchock.

DSC_0009 kopiera.jpg

Faktum är att vackert väder i kombination med den sköna campingen på ön gör att vi stannar i Prag en hel vecka och hinner ta lagom stora bitar av de centrala delarna varje dag.

Dock missade vi roddlandslagets insats i mästerskapet med en enda dag. Å andra sidan hejade vi fram dem duktigt under träningarna så vi gjorde vad vi kunde.

bottom of page