top of page
SpanienStart
Flyg_1864_W.jpg

Hyra plåtis i Spanien  

Bara fyra veckor till förfogande över vinterhelgerna och ett enormt sug ner till södra Europa – vad gör man?

Nomadliv tog flyget ner och hyrde en plåtis. Och alla vi träffade ville veta hur det funkade och vad det kostade, så varsågoda!

På_flygplatsen_7157_W_edited_edited.jpg

Att hyra var enkelt. Vi slog in ”hyra husbil i Spanien” i google-raden och fick upp flera svar, varav de flesta på något vis hamnade på samma sajt, nämligen www.motorhomerepublic.com. Det är en världsomspännande paraplysajt som samordnar husbilsuthyrning i en rad länder och arbetar med lokala underleverantörer.

Eftersom vi ville slå två flugor i en smäll och även kolla hur det är att åka plåtis riktade vi in oss på en Weinsberg Carabus med två år på nacken. Den kostade 15.700 kronor att hyra i 27 dagar när vi hade räknat in försäkringar och självriskreducering.

I Spanien är både bilhyra och hotell billiga, så rent ekonomiskt hade vi säkert kunnat komma undan med ett något lägre totalpris med ett sådant upplägg, men nu var det ju husbil vi ville åka.

Weinsbergen bokades via nätet, men vi fick också en personlig kontakt med folk från det tyska företag som driver uthyrningen i Spanien, Southcamper. Därför kunde vi smidigt föra en dialog med en livs levande människa, som lovade att ställa upp med leverans av husbilen mitt i natten.

Jesus_7153_W.jpg

Vi flög Norwegian från Oslo och planet landade i Malaga klockan elva på kvällen. En halvtimme senare träffade vi Jesus Sanchez på flygplatsens parkering. För att slippa stå och packa och bädda en husbil i midnattsmörkret hade vi ändå bokat ett hotellrum precis intill flygplatsen första natten, så Jesus lotsade oss dit och vinkade farväl efter att alla papper var påskrivna och bilens funktioner genomgångna.
 

Det första som körde ihop sig nästa morgon var att vi inte begrep oss på toaletten och inte hittade någon instruktion som hjälpte oss. Vi kallade på Jesus, som genast kom till undsättning. Han hade heller aldrig använt den typen av toalett (en Dometic med en idiotlösning för spolningen), men var djärvare än vi och räknade handgripligen ut hur man skulle göra.

Hyrhb Bobo fixar_7029_W.jpg

Därefter var det faktiskt bara att köra. Vi häpnade över att vårt bagage fick plats med så god marginal trots att vi hade en resväska, en stor sportbag och varsin ryggsäck med massor av arbetsutrustning.

Vi körde tvärs över motorvägen till Ikea i Malaga och kompletterade med saker vi saknade vid morgonens inventering. (Se lista) Det var i stort sett bara förväntade prylar vi fick köpa och kostnaden var överkomlig.

Efter inköpsrundan åkte vi den korta sträckan till Camping Torremolinos och checkade in. Vi fortsatte att stuva in våra grejer så som vi ville ha dem och vi ville gärna vara kvar i närheten av vår vän Jesus tills vi var helt säkra på att inte hitta några fler problem.

Vi hann mycket riktigt larma honom en gång till för en läckande duschslang, men när han dök upp hade vi redan hittat felet och åtgärdat det. I Torremolinos finns det alltid skandinaver att låna verktyg av.

Hyra_plåtis_W.jpg
Utrustning_ingår_5036_W.jpg

Jesus visade sig istället vara en god tillgång som reseguide. Han kommer från Cadiz och skrev ner en hel lista på fina platser att besöka med husbil i den regionen.

Prisjämförelsen mot att åka med egen husbil går att göra på många olika sätt. Ska man räkna på värdeminskningen per mil eller bara bränslepriset? Vad kostar varje dag i förlorad arbetsinkomst när man är egen företagare? Med mera, med mera, men vi har försökt göra en rimlig bedömning av olika poster.

Slutsatsen blev att vi fick betala knappt 3.000 kronor för att spara in åtta resdagar. Då har vi ändå inte räknat med att det alltid kostar extra att ligga ute på vägen, särskilt om man försöker pressa tiden så hårt det går.

Kostnad flyg och hyrbil

Buss Karlstad-Oslo-Gardemoen tor 708 kr per person

Flyg Oslo-Malaga tor 1.573 kr per person

Hyra av husbil 27 dgr inkl försäkringar (1.640 kr) 15.700 kronor 

Summa 20.262 kronor

 

Inköpta tillbehör

Fleecefiltar

Extra kuddar

Örngott

Teflonbelagd stekpanna

Två vinglas

Två seltersglas

Tofflor

”Levande” led-blockljus

Fyrpack kärlhanddukar/bordsdukar

Två badlakan

Dörrmatta

Klädnypor

Tvättlina

Sophink

Ca 800 kronor

Total kostnad: 21.213 kronor

 

Resa med egen husbil från Karlstad

Färja Göteborg-Kiel med hytt tor 4.300 kr

Bränsle Karlstad-Malaga tor 603 mil à 20 kronor = 12.120 kronor

Vägavgifter 1.920 kronor

Total kostnad: 18.340 kronor

 

Tidsåtgång 10 dagar (utan missöden, men med hund)

OBS Prisuppgifterna från 2015-2016

Hyrhb_M_i_dörren_7082_W.jpg
bottom of page