top of page
  • Skribentens bildMargareta Jonilson

På väg till solen? Här hittar du stoppen i Frankrike!

Vem vill inte ha frihet att göra ett nattstopp just när orken bakom ratten börjar tryta på kvällen – men ändå slippa boka i förväg?

Den franska ställplatskedjan Camping Car Park har hittat den ultimata lösningen som ger full flexibilitet och trygghet på samma gång!


Inte sällan är en Camping Car Park en omgjord kommunal campingplats.

Ett krympande antal franska orter har gratisplatser för husbilar, centralt eller lite i utkanten av byn eller stan. Att antalet krymper beror till stor del på att den expansiva ställplatskedjan Camping Car Park har tagit över gratisplatsen från kommunen. Detta gnäller folk nåt otroligt över i de franska facebookgrupperna men vi är nöjda, för övertagandet innebär ordning och reda, upprustning av ytorna och förutsägbarhet.

Camping Car Park har nämligen en utmärkt app där du i realtid kan se hur många som har checkat in på ställplatsen. Har du gratisversionen av appen kan du boka en plats någon dag i förväg och har du betalversionen kan du boka samma dag.


Camping Car Park har smartaste upplägget.

Du kan med andra ord i realtid följa hur beläggningen är på en specifik ställplats och klippa till när du ser att det håller på att bli fullt.

Då har du förvissat dig om en allmän plats, inte en särskild ruta, men med tanke på det stenhårda trycket på ställplatser i Frankrike under säsong så kan en säkrad plats räcka långt.

Man löser ett särskilt kort vid första incheckningen och detta fylls sedan på med värde, antingen via mobilen/datorn eller i en apparat på plats. Kundtjänsten på flera språk är öppen dygnet runt om något skulle strula, men det har det aldrig gjort för oss.

Camping Car Park har i dagsläget 470 ställplatser, varav 450 i Frankrike, och man växer snabbt, även med sikte på andra länder. Priserna ligger på 12-15 euro, högre i juli och augusti.

Premiumfunktionen som gör att du kan boka samma dag kostar 29€.

Vad tycker vi om deras platser då? Jo, det tar sig. För några år sedan hamnade vi mest på något avlägset ställe med vanskötta ytor, men numera hittar vi snabbt bra ställplatser, inte minst för att presentationerna i appen är riktigt bra, liksom sökfunktionerna.


Ställplatsnätverket France Passion har 2200 vingårdar kopplade till sig.

France Passion – när vinet avgör

Givetvis har Frankrike en kedja med ställplatser kopplade till vingårdar och givetvis utgör denna det största ställplatsnätverket i Europa. I dagsläget är 2 200 vingårdar, bondgårdar och hantverksbutiker anslutna till katalogen, som kostar 33 € och ger gratis tillgång till en övernattning på gårdarna.

Ofta leder övernattningarna till trevliga möten, närkontakt med gårdens djur och förstås avsmakning av hemproducerad ost, korv, cider, vin eller vad det kan vara.


En paus i lilla byn Massiac utmed A75 blev ett trevligt avbrott.

Village étape – en paus på vischan

Frankrike månar om sin landsbygd, och nu har miljödepartementet startat ett nätverk av små byar som med hjälp av bland annat vägfarare vill fortsätta leva. Det tackar vi för!

Organisationen, som heter Village étape (ungefär ”ett bystopp”) har i dagsläget samlat ihop 76 byar i Frankrike som uppfyller följande kriterier:


En gammaldags kalvgryta med kantareller och frites smakade gott i Massiac.

Byn ska ligga max fem minuter från en större motorled, den ska ha högst femtusen invånare och den ska ha bevarat sin utpräglade bykaraktär. Den ska också erbjuda möjlighet att äta, att inhandla mat mat, tanka och övernatta. Ofta finns där också en och annan sevärdhet.

Och det bästa av allt, för oss: Den ska ha en camping eller ställplats med tömning, fyllning, el och sophantering.


Hittills finns den största koncentrationen av byar i Normandie-Bretagne, och överhuvudtaget finns det fler village étape i den västra delen av Frankrike.

Vi stannade till i Massiac utmed A75 en bit söder om Clermont-Ferrand och var jättenöjda med den fina campingplatsen, som för övrigt drevs av Camping Car Park, och åt en underbart bondsk lunch för inga pengar alls nästa dag. På ett sött litet torg dessutom.

Sajten finns bara på franska men är hyfsat lättnavigerad. Det finns en särskild flik för den som färdas med husbil, camping car.

1 502 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page