Camargue – möt senvåren vid Medelhavet

Franska Saintes Maries de la Mer är slutdestinationen för vår vårresa till Medelhavet. Hit vallfärdar tiotusentals nomader från hela Europa under några dagar i maj för att hedra sitt (eller ska vi säga vårt?) skyddshelgon Svarta Sara.

Just den festen kommer vi inte att pricka in med vår resa, men vi drar nytta av att denna soldränkta strandort har många års tradition på att ta emot massor av tillresande besökare med campingfordon.
 

St Maries de la Mer kan campingfordon

Tre ställplatser och två högklassiga campingar borgar för hög kvalitet på boendet.

Trakten är annars mest berömd för sina vilda vita hästar, sina rosa flamingo och sina svarta tjurar. För att inte tala om alla fina frukter och grönsaker som kommer att vara mogna lagom till vårt besök!

Här finns en hel palett av utflykter att välja bland, och tillsammans kommer vi att besöka en av traktens berömda snälla tjurfäktningar. Det går också utmärkt att parkera sig på stranden och ta ett försommardopp i Medelhavet!

Men som de husbilsåkare vi är, vet vi att slutmålet bara är en del av resan. Vi har en hel del att uppleva på vägen dit:

Samling i Heiligenhafen

Vi börjar med Heiligenhafen, den populära husbilsorten som har genomgått en total förvandling de senaste tio åren och nu har en av Europas modernaste och mest välutrustade ställplatser. Här blir det perfekt att sammanstråla och prata igenom de praktiska detaljerna över en middag och en skummande tysk öl.

Efter första resedagen på autobahn gör vi ett enkelt nattstopp på en ställplats utmed vägen, därefter fortsätter vi till Alsace och den urgulliga vinstaden Ribeauvillé.

Exklusiv vinprovning i Alsace ...

Här stannar vi till en extra dag och får en exklusiv avsmakning hos våra vänner Martine och Etienne Sipp, vinmakare med några av traktens finaste ekologiska viner i sitt sortiment.

Från Ribeauvillé är det inte långt till Mulhouse och det fantastiska Schlumpf-museet. Här vågar vi inte annat än stanna till en hel dag så att alla bilintresserade i sällskapet får tid att gotta sig åt en av världens mest exklusiva samlingar av lyxbilar, många av dem handbyggda!

Efter det bör vi vara laddade för nästa dagsetapp, som blir längre.

... och i côte du Rhône

Efter en fin tur som delvis slingrar sig utmed floden Rhône susar vi mot kvällningen in i en annan vinstad, mer åt det röda hållet, nämligen Tain l'Hermitage. Här parkerar vi oss på bästa strandläge vid Rhône och har därifrån gångavstånd till såväl den berömda chokladfabriken Valrhona som till Cave de Tain, som av internationella vinkännare brukar anses vara det bästa vinkooperativet i hela Frankrike. Här kan du bland annat köpa ett av de verkliga prestigevinerna – på box!

Vandring i "småalperna"

Nu börjar vi närma oss slutmålet, men efter alla dessa resdagar behöver vi röra på oss, eller hur? Det gör vi gärna i den lilla anspråkslösa orten Fontvieille, knappt en timme från Saintes Maries de la Mer. Här finns en charmig ställplats som är omgiven av vandringsleder och småpromenader i lättillgänglig terräng, men med svindlande vacker utsikt över det som kallas Les Alpilles, "småalperna".

Och jag vet åtminstone en (moi!) som kommer att leta upp den bästa olivpressen i byn och köpa med en flaska god olja på vägen.

Bas för utflykter och strandliv

Om allt har gått planenligt ska vi nu vara framme vid resans tionde dag och det är dags att tuffa in i Saintes Maries de la Mer. Där bor vi på finaste campingen, med sandalgångavstånd till en skön vågskyddad strand och gympaskoavstånd till ortens centrum.

Här har vi en fin utgångspunkt för utflykter som ingår i resan och som vi gör tillsammans, men också för aktiviteter som var och en ordnar själv under våra fyra dygn på plats.

 

Mer om Camargue kan du läsa här.

 

Det här, hörni, det blir riktigt bra det!


Tror du också det? Anmäl ditt intresse här, så berättar vi ännu mer!

Camargue 1 - 16 maj 2020 

Resan är inställd tills vidare pga coronavirusets härjningar

                               

Pris  15.900 kronor

för två personer i en husbil

 

I priset ingår:

15 övernattningar på camping eller ställplats

Välkomstmiddag i Heiligenhafen inklusive dryck

"Apéro" – drink med tilltugg lite då och då

Gemensam långbordsmiddag i Fontvieille (grill om det är tillåtet)

Snäll tjurfäktning, halvdagsutflykt med buss – en verklig höjdpunkt!

Trerätters avskedsmiddag i Saintes Maries de la Mer inklusive dryck

Samtliga entréavgifter till museer

Två vinprovningar

En chokladprovning

En olivoljeprovning

Kartor och hjälp med GPS-inställningar

Guidning och hyfsad tolkhjälp vid behov

En massa lattjolajban som vi hittar på under resan

Anmäl ditt intresse här, så berättar vi ännu mer!