top of page
  • Skribentens bildMargareta Jonilson

Var är det värt stanna lite extra? Sex mysiga stopp i Tyskland och Frankrike

Uppdaterat: 7 nov. 2023

Visst vill vi väl söderut så fort som möjligt när vädret blir bistert i Sverige, men till och med de riktiga flyttfåglarna är noga med vilka stopp de gör på vägen.

Här delar vi med oss av några väl beprövade anhalter på vägen mellan Puttgarden i norr och Spanien i söder.


Ställplatsen i Heligenhafen är ett naturligt stopp för många nordiska husbilsresenärer

Heiligenhafen

Seglarorten Heiligenhafen som ligger mindre än en halvtimme från färjeläget i Puttgarden har utvecklats från en småbåtshamn med en sunkig ställplats till en lyxig semesterort för Hamburgbor och andra tillresande.

Ställplatsen ligger sedan ett antal år någon halvtimmes promenad från centrum och är utrustad med hygienutrymmen i toppklass och fina husbilstomter.

Här är det skönt att mjukstarta resan till vinterns sol med en bensträckare runt Binnensee och en middag på klassiska krogen Seestern i besökshamnen.

Generösa portioner med östersjöfisk eller wienerschnizel är att vänta.


Aldrig fel med en redig portion torsk på Seestern.

Ställplats Heiligenhafen

Full service inklusive toalett och dusch

Eichholzweg 24, 23774 Heiligenhafen

GPS: N 54˚22´40” E 010˚57´15”

Hannoversch Münden (Etapp 42 mil)

Det var längesen Tyskland bara utgjorde en trist transportsträcka. Ett stopp till gör vi gärna här, särskilt när vi har en hund i bilen som behöver komma ut en stund innan det blir becksvart kväll. Så vi svänger av från A7 en bit norr om Kassel och kör till Hannoversch Münden, en vacker korsvirkesstad där tre floder möts.


I vackra Hannoversch Münden möts tre floder.

Stans campingplats ligger på en ö just i flodernas Y-korsning. För att komma till campingen måste man åka över en träbro som enligt skylten tar max tre ton. Detta har campingens ägare ”löst” genom att avkräva besökarna ett intyg på att fordonet inte väger mer än så. Det verkar fungera för hur stora husbilar som helst men vi tar hellre in på den något kaotiska ställplatsen några hundra meter därifrån. Ett annat alternativ är gratisparkeringen på Werraweg. Charmlös men rimligt central även den.


Campingplats Hannemünden

Tanzwerder 1

343 46 Hannoversch Münden

Tel +49 5541 122 57

Full campingservice.

GPS: N 51°25'13" E 9°38'55"
Ställplatser Hannemünden

Tanzwerder 12

343 46 Hannoversch Münden

Toa, latrintömning, sopor, el, vatten

Werraweg 24

343 46 Hannoversch Münden

Parkering på grus, ingen service

Gratis


Till Ribeauvillé i Alsace återkommer vi ständigt. Liksom storkarna.

Ribeauvillé (Etapp 48 mil)

Vinbyn Ribeauvillé i Alsace kan vara den plats vi har besökt allra flest gånger under alla våra år med husbil. Här har vi lärt känna campingvärdarna Isabelle och Martin på den kommunala campingen, liksom makarna Martine och Etienne Sipp som driver vinhuset Louis Sipp.

Isabelle och Martin lämnade campingen inför säsongen 2023, men vi litar på att deras efterträdare förvaltar stället väl.

Uppe i byn missar vi aldrig att smaka av och köpa med oss en laddning av regionens berömda vita viner hos Louis Sipp och kooperativet Cave de Ribeauvillé.De böljande vinfälten bjuder in till långa promenader.

Camping Pierre de Coubertin

23, rue de Landau

681 50 Ribeauvillé

Full campingservice, fri wifi

208 platser

Öppet 15 mars – 15 november


Ställplats

14B, Route de Colmar

68150 Ribeauvillé

27 platser, tömning, fyllning,

möjlighet att fylla på el

Öppet året runt


Ställplatsen i Baume-les-Dames ligger fint mellan floden Doubs och Jurabergen.

Baume-les-Dames (Etapp 16 mil)

Ställplatsen i Baume-les-Dames upptäckte vi av ren nöd en gång när styrväxeln på husbilen havererade och vi var tvungna att snabbt komma av motorvägen. Sedan dess åker vi aldrig förbi byn utan att svänga inom och proviantera vid den mest välsorterade SuperU-butik vi vet i hela landet.

Framförallt är traktens ostar comté och morbier inte bara värda ett stopp utan en omväg. Den verkliga stoltheten comté har till och med en egen manuell disk där det går att välja och vraka mellan olika varianter och lagringstider.

Är vi sugna på en liten vandring upp i kanten av Jurabergen tar vi en övernattning på den utmärkta ställplatsen på andra sidan floden Doubs.


Välj och vraka bland traktens smakrika ostar.

Aire de camping car Baume-les-Dames

Quai du Canal

25110 Baume-les-Dames

50 platser, alla med el. GPS: N 47˚20´24” E 006˚21´29”


Tain l'Hermitage ligger fint vid Rhônes strand.

Tain l’Hermitage (Etapp 38 mil)

Det är bara att erkänna: Det är ofta gommen som styr oss till olika platser. Så vi kan inte neka till att ett av Tains stora dragplåster är den überberömda chokladfabriken Valrhona, som ligger vägg i vägg med stans välbelägna campingplats. Vid gynnsam vindriktning är detta en extremt vinnande kombination; doften av kokande choklad som väller in över campingen vid Rhônes strand är svårslagen, särskilt för en som kommer från Sveriges pappersbruksbälte …

I Tain finns också ett av Rhônedalens större vinområden, med prestigeviner som Crozes Hermitage. Dessa avsmakas med fördel vid kooperativet Cave de Tain.


Choklad i dess ursprungliga form. Ett besök hos Valrhona är närmast obligatoriskt i Tain.

Camping le Luc

56 avenue du Président Roosevelt

26600 Tain-l'Hermitage

ACSI

Låga nummer närmast stranden.

Ställplatsen i Leucate Village ligger vid en lagun med behaglig badtemperatur.

Leucate Village (Etapp 34 mil)

Leucate är en av de där luriga orterna som finns i tappningen ”Leucate Plage”. Sådana ska man undvika, för det är i allmänhet trista betonganläggningar med nöjesfält, charmlösa hamburgerbarer och skrikiga människor.

Om en däremot tar sikte på Leucate Village väntar en mysig sydfransk upplevelse med ett klassiskt bytorg och ett fint utbud av små restauranger och ett nyöppnat kondis som är värt ett besök.

Ställplatsen ligger vid en grund lagun som håller behaglig temperatur långt in på hösten. Här dominerar tyska husbilar och folk med dreadlocks och med en surfbräda stadigt under armen. Mjuk och vänlig stämning samt en bra restaurang som är öppen från mars till oktober.Aire de camping car Le Goulet

Le Goulet CD 427

113 70 Leucate Village

La Jonquera

Ja, sen är det bara någon timme kvar till Spanien och lite gränshandel vid La Jonquera, men dit hittar ni själva:-)


Bon voyage!

1 042 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


kjellrlindblad
Nov 07, 2023

Det verkar ganska snabbt att logga in och öppna sidan, kanske lite bökigt att kommentera, men det är ju som det är

Like
Margareta Jonilson
Margareta Jonilson
Nov 07, 2023
Replying to

Oh, men nu hittade jag kommentaren i alla fall! Altid ett framsteg ...


Like
bottom of page