top of page
  • Skribentens bildMargareta Jonilson

Ny invasion väntas i Normandie!

”Om ni ska komma hit nästa år också, så måste ni boka plats så fort vi öppnar för säsongen!”

Det meddelade campingvärden Alexandra i Arromanches-les-Bains när vi var där i somras.

”Runt den 6 juni 2024 är jag redan fullbokad!”

 

Blå timmen Arromanches – svårt att inte bli stämningsfull.

Ja, så är det. I år är det åttio år sedan landstigningen vid Normandiekusten inledde det avgörande slaget om Europas framtid, och därmed väntas en ny invasion. Den här gången av besökare från hela världen.

Själva har vi varit i Normandie många gånger, vilket gör att vi kan se hur levande minnet av D-Day hålls. I Arromanches har museet nyligen byggts ut till dubbel storlek och försetts med modern presentationsteknik i ljud och bild, och liknande upprustningar av besökscenter har skett utmed hela invasionskusten.


I charmiga Saint-Mére-Église hänger en fallskärmsjägare "fortfarande" kvar i kyrktornet.

Det talas fortfarande engelska här på ett helt annat sätt än i övriga Frankrike och i vissa byar är det lättare att få en pint öl och en skål chips än ett glas vin och en bit ost. De börjar bli tämligen glest i leden av dem som faktiskt deltog i operationen, men det finns gott om barn och barnbarn till de allierade som vill hedra minnet av hjältarna.

Turistmyndigheterna i Normandie flaggar för att det kommer att hållas hundratals evenemang förknippade med Operation Overlord från mars till september 2024, och som om inte det vore nog firar Impressionismen 150 år, en konstriktning vars uppkomst Normandie och Paris delar äran av. Där tillkommer ett antal ytterligare evenemang och utställningar.


Vi startar med första världskriget och besöker Somme-museet i Albert.

Räkna alltså med stenhårt tryck i Normandie i sommar!

I september 2023 genomförde vi i Nomadliv vår första guidade tur till Normandie och fick med oss ett härligt gäng som vi sammanstrålade med i Albert vid Somme. På så sätt fick vi med en glimt av första världskriget också, men vi hade faktiskt mer än krig på programmet. Till exempel ett besök på klosterön Mont Saint Michel, en tur till Bayeux och dess berömda broderade tapet och en hel del mat och dryck. Samt några uppfriskande bad.


Alltid lika mysigt att träffa deltagarna för första gången!

Som vanligt blev vi förtjusta i alla våra deltagare.

”Det kom ju inte en enda besserwisser som skulle berätta allt om kriget för oss”, konstaterade vi lättat efteråt. ”Alla delade med sig lagom mycket, det blev ett fint utbyte av kunskaper.”


Museet i Arromanches är bland det mest pedagogiska vi vet.

Inte för att allt handlar om kunskaper; den mesta tiden ägnar vi helt enkelt åt att resa tillsammans och umgås precis så mycket som var och en vill, något som underlättas av att all övernattning är bokad, liksom gemensamma restaurangbesök.

I september 2024 gör vi om turen till Normandie. Finns ju ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept, eller hur?
209 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page